Slavnosti pastvin 2023

Nemáte ještě plány na sobotu 9. září 2023? Tak vyrazte do středohorských kopců, do obce Hlinná! Již po šesté se zde budou konat Slavnosti pastvin. Vstup na akci je zdarma a pro děti bude připraven zážitkově-naučný okruh plný úkolů spojených s poznáváním přírody a způsoby, jakými se o ní pečuje. Okruh povede malebnou přírodou okolo vrchu Hradiště a je zakončený na hlinnské návsi. Tam si budete moci pochutnat na místních lahůdkách, tančit, zpívat nebo si koupit řemeslné výrobky. Nejmenší si užijí loutková představení. Navíc se můžete těšit se můžete i na ukázky pasení ovcí za pomoci ovčáckých psů, koutek se zvířátky nebo na ukázky rytířských soubojů. Možná se ukáže i tajemný ochránce zdejších kopců - Středohoř! Povídá se, že prý na vrcholu Hradiště ukryl svůj poklad. Objevíte ho?

Na akci snadno kyvadlovou dopravou

Auto nechte doma! Na akci můžete využít kyvadlovou dopravu z Litoměřic. A to zdarma! Autobusy budou stavět na zastávkách Litoměřice - U pošty, Pokratice - U kapličky a Hlinná - parkoviště. První autobus z Litoměřic vyráží v 9:30, poslední z Hlinné v 16:45. A pokud by to nešlo jinak než autem, na okraji obce Hlinná bude zřízeno záchytné parkoviště s celodenním poplatkem za stání 50 Kč. 

Certifikovaný zážitek pro celou rodinu

Akci pořádá Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, RP Správa CHKO České středohoří a obec Hlinná. Slavnosti pastvin jsou od roku 2020 certifikovaným zážitkem v rámci regionálních známek ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ regionální produkt®. Známku akci udělila Destinační agentura České středohoří, o.p.s. pro její kvality a přínos v oblasti propagace a ochrany přírodního i kulturního dědictví Ústeckého kraje.

Akce začíná v 10:00. Zážitkově-naučný okruh se uzavírá v 16:00.

Jízdní řád kyvadlové dopravy:



Letošní program akce: